Fighting Procrastination 

Have you been putting off cleaning and organizing your home or work space because you simply don’t want to deal with the mess? Or maybe you just don’t know how or where to get started. Unfortunately, when we put things off, we are constantly reminded of that one extra thing we still need to do. So, why put up with the added stress?

Well, here come the excuses.....

“I don’t have time right now; it can wait.” 

“I still have plenty of time, I’ll do it later.”
“I forgot.”
“I’m too tired.”
“I need to eat first.”
“I’m better under pressure; I should wait until the last minute to get it done.”
“Nobody cares if it gets done anyway.”
“It’s not important.”
“It’s too much for me to do all by myself.”
“I don’t know where to start; I need to think about it first.”

The real reasons why we procrastinate and what we can do about it.....

1. The task at hand requires difficult decision making.
Solution: Handle each small decision one at a time. If you have an extremely difficult decision to make and can’t make up your mind – weigh your options before making your decision. For example: if you can’t decide whether or not to get rid of an item you no longer want or need because it was given to you as a gift...think about the positive and negative effects of both donating and keeping the item.

2. Perfection is wanted and/or expected.
Solution: You can always strive for perfection, but never expect it. Keep things simple and work on getting the job done the right way and to the very best of your abilities.

3. Not enough time or underestimating the amount of time needed to get it all done.
Solution: Find the time: schedule it in, get up a few minutes earlier, go to bed a few minutes later, do small portions of the task throughout the day and always prepare for the unexpected by giving yourself extra time to finish the job.

4. There is no deadline.
Solution: Give yourself one and stick to it. And, when doing so, be realistic about the amount of time needed.

5. Lots of distractions:
Solution: Ask your friends, family and coworkers not to bother you during the allotted time you will be working on your task. And, avoid using cell phones or computers until you have finished the job.

6. The task is overwhelming / Not sure how or where to start.
Solution: Break the task down into several smaller tasks and work on one small section at a time. To help keep motivated - start with the easiest sections first.

7. Needing help.
Solution: Ask for help from family and friends, get expert advice, research the problem online or simply hire a professional.

8. Lack of motivation.
Solution: Play your favorite music, call a supportive friend, challenge yourself, think of how good it will feel when you’re done, use positive self-talk (you can do it!), and simply jump in and get started. And, when you are finished...reward yourself for a job well done.

Now, quit procrastinating and get started on that job you’ve been avoiding for so long. :-)

For more Articles, FREE Organizing Tips, Newsletter, Product Recommendations, 

Places to Donate Unwanted Items OR to purchase a copy of the newest book
written by Christina Scalise, please visit our website at …….


*Copyright Rules and Regulations: 
Attention Readers, Publishers & Webmasters; Our Reprint Policies:

If you wish to publish/reprint this article, you must:

  1. Agree not to change the title.
  2. Publishing the entire article as it is with no changes.
  3. Agree to include the FULL Resource information line at the end of the article.
  4. Agree to never reprint any article from this site via any unsolicited email, spamming, or pop up ads.
  5. Agree to never sell or charge anyone to view any article from
  6. Agree to not use any content from our site in audio or video derivatives whatsoever.
  7. Agree to never reprint any author photo or images found on our site.

You also acknowledge that has the sole right to revoke these reprint rights at any given time for any reason provided you're given 48 hours written notice via email or via fax or via telephone or via postal mail. If you're unreachable, you also agree that we may contact your web hosting provider to reach you and serve this notice. Upon receiving notice from us, you will have 24 hours to immediately remove every article you received from and must provide us with a written reply indicating that you have complied with our request in order to mitigate further action against you and your business to enforce this covenant. reserves the right to modify these Terms & Conditions at any time without prior warning.

Liability: does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or product represented on this site.

Type your paragraph here.